11.10.14

Pumpkin Pie, veselý koláč do chmurného podzimního odpoledne.

Podzim jsem nikdy neměla ráda. Vždycky pro mě byl jen obdobím, které musím přečkat mezi milovaným létem a zimou (kterou bych nebýt Vánoc v lásce nejspíš taky neměla).
Nelíbí se mi mlha... nemám ráda vlhko a déšť. Chybí mi sluníčko. Teplota stéle klesá a klesá.. a já se musím víc a víc nabalovat. Ráno se mi nechce z postele, protože mě z ní netáhnou sluneční paprsky, prosvítající do pokoje skrz záclony, nýbrž jen tlumené světlo a chlad. Venku je čím dál víc bláta a louží.. A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Ale nechci být jen negativní, sama dobře vím, že jsou tu i hezké stránky tohoto období, někteří na něj nedají dopustit a libují si v pohledu na měnící se přírodu (která je, musím uznat i já, kouzelná). Vzpomínám si, jak jsem jako malá chodívala s mamkou nebo babičkou sbírat kaštany a listí, které jsem si lisovala v knížkách. A nebo pouštět draky.

Přicházejícího podzimu jsem si poprvé všimla až dneska. Tento víkend trávím po 3 týdnech doma. V Praze jsem toto období tolik nevnímala, není tam tolik přírody, jako tady u nás (v malém městečku, které by kdejaký Pražák nazval venkovem a kdybych vám řekla název, ani byste netušili, kde ho hledat).

Je jen pár věcí, které mi na naší koleji chybí. Kromě vany, pejska a mojí nejlepší kamarádky je to taky trouba. Trouba = pečení. Proto když jsem přišla domů a uviděla v kuchyni 2 krásné malé dýně, dostala jsem úžasný nápad. Bude se péct!

Na internetu jsem předtím vídala spoustu receptů na nejrůznější dýňové buchty, koláčky, muffiny či chleby. A nikdy jsem nic z toho nezkusila, většinou, když se doma objevil dýně, mamka ji využila na dýňovou polévku a bylo. Mimochodem výbornou dýňovou polévku. Tentokrát jsem ale byla rychlejší já, hohoo. Rozhodla jsem se pro klasický Pumpkin pie. (Z klasického jsem udělala zdravější verzi, ale budeme tomu říkat klasický a basta.) V Americe a Kanadě si ho vychutnávají na Den díkůvzdání, který je za 3 dny, tak můžeme říkat, že slavíme taky.

Tak, pokud jsem vás nalákala, honem ukradněte mamince dýni hokkaido, než z ní udělá polévku, připravte si zbytek ingrediencí a jde se péct! :)






Budete potřebovat:

1 malá hokkaido
2 hrnky clz. mouky
4-5 PL medu
1 prdopeč
1 lžička soli
1/2 hrnku mléka
3 vejce
máslo (na vymazání formy)




Postup:

Nejdřív si připravte těsto. Smíchejte 1 a 3/4 hrnku mouky, lžičku prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli. Přidejte 1 celé vejce a 1 žloutek, mléko a lžíci tekutého medu (pokud není, stačí mu 10 sekund v mikrovlnce). Nakonec vše zpracujeme na těsto a napěchujeme do máslem (či jiným tukem) vymazané formy tak, aby okraje byly výš. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů - na 10- 15 minut. Doporučuji těsto na pár místech propíchat vidličkou, aby se nenafouklo (ale stejně to nejspíš udělá, proto ho propichujte ještě průběžně).
Mezitím, co se těsto vyhřívá v troubě, si připravíme slaďoučkou náplň :). Dýni si rozkrájíme, abychom se do ní dobře dostali, zbavíme ji semínek a té dřeně uvnitř a okrájíme slupku. To, co nám zbyde, nakrájíme na menší kousky a dáme na chvíli povařit. Až nám dýně změkne (cca 10 minut), zbavíme se vody a rozmixujeme ji. Potom k ní přidáme jedno celé vejce a jeden samotný bílek (zbyl z těsta), cca 3 a půl lžíce medu, lžíci mouky, 1/2 lžičky soli a 1 lžičku prášku do pečiva. A zamícháme. Tuto nápln nalijeme na těsto a pečeme dalších 35-45 minut.
Nápln v troubě hodně vyběhla, když jsem to viděla, úplně jsem se zhrozila. A pořád byla tak hrozně měkoučká, tak jsem se bála koláč vyndat, abych to nějak neuspěchala. Ale protože těsto už bylo hotové, prostě jsem ho vyndala - a udělala jsem dobře. Koláč totiž za chvíli hezky splasknul a i poleva/náplň ztuhla.

Tak a teď už si jen uvařte hrnek kávy nebo čaje a vychutnejte si slaďoučkou podzimní dobrotu ve znamení Thanksgiving day. :-) A nebo se jako já těšte na snídani.

( Jo a omlouvám se, že fotky jsou takové, jaké jsou.. Nemám u sebe foťák a mobil mi moc kvalitní fotku neudělá, zvlášť pod umělým světlem :-/ zkusím to znovu ráno, až si budu kousek dávat k snídani :))

A tady máte ještě pro porovnání fotky dýňových koláčku z weheartit :-) No, musím se pochválit, jistá podobnost a tím mým tam je!

Mějte se krásně!

(Almost) Wordless Wednesday: Welcome Fall! | Mary Richards and MeFood... My Eternal Love

2 komentáře:

  1. Ten vypadá nádherně, dýní mám letost 40! :DD ((3 Takže si ukládám dobrotu a určitě v zimě bodne, mňam =)
    Těším se na další tvé výtvory a receptíky;)
    Lucka

    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to mám radost! :-) tak se pak ozvi, jak Ti chutnal :-))

      Vymazat